vielä ei tiedetä, käyttikö Vieteri kaikki elämänsä yhdeksän henkeä eilen illalla.

Silloin seitsemän aikaan naapuri kilisytti ovikelloa. Hän oli nähnyt, miten joku auto oli vauhdissa törmännyt kissaan ja kissa lentänyt kaaressa tienpenkalle. Samainen naapuri olisi ottanut kissan kiinni, mutta se ehti juosta kukkapenkistä seuraavaan ja sitä seuraavaan. Niin läheltä naapuri oli nähnyt, että kissa oli aivan kuin meidän Vieteri.

Meidän Vieterihän oli ulkona silloin. Ja pysyi ulkona myös. Lähipensaat ja takapihat koluttiin naapurin, hänen lastensa ja naapurin koiran avustuksella - ei jälkeäkään. Vieterin kakkosasunnolla tuossa parin sadan metrin päässä käytiin myös. Ei merkkejä kissasta.

Istuttiin iltapimeässä takapihalla melko toivottomina. Kuunneltiin kellon kilkatusta, mutta hiljaista oli - paitsi nyt lähitien liikenne metelöi. Kiersin taskulampun kanssa kukkapenkkejä, löysin kaksi siiliä ja kaksi kissaa, mutta kumpikaan kissoista ei ollut se kaivattu.

Sitten kakkosasunnon palveluskunta soitti. He olivat kuulleet kissan maukaisun pihaltaan. Vieteri se siellä. Hengissä, jokseenkin. Sieraimessa ja suupielessä verta, muualla kosketusarkuutta, ontuvat takajalat. Hiljainen kissa, tuijotti vain silmät suurina.

Valvottiin yö kahdessa vuorossa. Vieteri istui tai makasi, liikkui vain sen verran kuin oli pakko asentoa vaihtaessa liikkua. Aamupuolella alkoi huohottaa.

Tässä jossain vaiheessa menin töihin, sillä välin se toinen kaksijalkainen ajoi kissan sille pieneläinklinikalle, jolla oli tilaa. Pankissakin tuli käytyä, tässä sivussa on hankittu liki satatuhatta velkaa tulevaa asuntoa varten. Asuntolaina ei edelleenkään tunnu miltään.

Vieteri tuntuu. Se ensimmäinen lääkäripaikka totesi, etteivät voi tehdä mitään. Helsingin yliopistollisen sairaalan eläinlääketieteen osasto (meniköhän tämä sanahirviö nyt oikein?) kenties osaa, siis jos voi kuljettaa kissan sinne, ja jos on heillä tilaa, ja jos vointi ei huonone.

Nyt tuo kissa tuosta yläpalkista on siellä etelän syrjäisessä rannikkokaupungissa. Eilisestä törmäyksestä on seurannut palleatyrä, joka pitäisi leikata huomenna, siis jos kaikki menee suunnitellusti. Ja - jos kaikki menee suunnitellusti - Vieteri pääsisi kotiin perjantaina. Ja - taas jos kaikki menee suunnitellusti - se saattaisi toipua entiselleen noin kahdessa viikossa.

Huh huh. Odottelen, että se toinen kaksijalkainen palaisi etelän syrjäisestä rannikkokaupungista.

Menivät asiat tärkeysjärjestykseen viime vuorokauden aikana.