ei ainakaan juuri nyt. Lukaisin ranskalaisen Benoît Duteurtren (mahdoton nimi tekijällä... onneksi voin luntata kirjoitusasun kannnesta tätä varten) kirjan Tyttö ja tupakka. Ensiarvio (sanottuna ääneen sille toiselle kaksijalkaiselle) oli 'metka', kakkosarvio 'jotenkin ärsyttävä'.

Opus ivailee nykymaailman toimimista "lasten ehdoilla", semmoista vaaleanpunaista läpäläpää, jonka mukaan lapsissa on tulevaisuus ja lapsi (ja lapsuus ikäkautena) on erityisen hohdokasta, aina, itseisarvoisesti. Romaanissa eräänkin ranskalaisen kaupungin pikkuvirkamies joutuu alistumaan siihen, että työpaikasta puolet on varattu päiväkodin käyttöön ja neuvotteluhuoneen ulkopuolella tanssitaan piirissä naispuolisen leikinohjaajan johdolla. Samaan aikaan miesparalta on yleisen hyvinvoinnin nimissä kielletty tupakointi työpaikalla. Toisaalla kuolemaantuomittu saa aikaan lainoppineiden kiistan halutessaan viimeisenä toivomuksenaan savukkeen -  muuten kohtuullinen toive, mutta mahdoton toteuttaa vankilassa, joka on jo vuosia sitten julistettu savuttomaksi. Kolmannella taholla  terroristiryhmä  Marttyyriakatemia  kidnappaa ryhmän viattomia ihmisiä ja pakottaa heidät todelliseen tositeeveekilpailuun, jossa kunkin kuukauden heikoimmalta lenkiltä katkaistaan suorassa Internetlähetyksessä  kaula.

Pikkuvirkamies, kuolemaantuomittu ja  tositeevee liittyvät toisiinsa konkreettisesti romaanin lopussa. Sitä konkreettista liittymistä ennen tarjolla on irrallisia katkelmia ja inhottavia naishahmoja. Tarkemmin ajatellen kaikki romaanin henkilöt (lapset ja aikuiset) ovat vastenmielisiä. Tyhmiä, aggressiivisia, omaa etua tavoittelevia... Pikkuvirkamiehellä on sentään Sauli-koira. Se on ihan symppis.

Satirisoidaanko tässä nyt... eh. Harhakuvitelmaa lapsuudesta onnellisena auvona? Tiedotusvälineitten valtaa luoda mielikuvia? "Pehmeitä" arvoja, jotka toteutetaan rautaisella diktatuurilla? Kukkahattutätejä, jotka aina tietävät asianomaisia itseään paremmin, mikä kenellekin on hyväksi? Sitä että aikuiset vetäytyvät lasten selän taa? En oikein tiedä. Taidan mennä katsomaan South Parkia, se on helpommin sulavaa.